Borgerne i Ørsted på Djursland har købt byens kro på folke-aktier og driver den nu – også som kulturcenter

orsted-kro

Der var ikke langt fra tanke til handling, da 475 borgere i oktober 2013 overtog den 137 år gamle kro i Ørsted på Djursland. Efter at have kimet hver eneste dørklokke i byen med 1500 indbyggere, havde en kreds af 10-15 borgere solgt folkeaktier for ialt 1,4 mill.kr. Kroen blev købt og restaureret af frivillige arbejdskraft. I dag lever den i bedste velgående.

- Så et er, at vi skal have langt bedre forhold for udkants-Danmark, som “Oprør fra Udkanten”, så rigtigt kræver. En anden ting er, at skal vore små samfund overleve, må beboerne også selv gøre noget i fællesskab. Det siger presseansvalig og medlem af bestyrelsen for Ørsted Kro, journalist Flemming Seiersen.

Der var en del i Ørsted, der sagde, at det der, det går aldrig, da vi startede salget af folkeaktier. Men løbet af to måneder midt i sommerferien, havde de initiativrige borgere pengene i hus. Siden er det gået slag i slag. En fond har givet 100.000 kr.til en ny scene med lyd-og lysanlæg i den store sal. Den samme fond har netop også givet 441.000 kr. til isolering, nyt loft og belysning i salen, og der søges løbende fonde. Bl.a. til nye toiletter, handicapindgang og indretning af en gårdhave.

Men det aller vigtigste er det fællesskab, som købet af kroen har skabt i Ørsted. Pludselig kender vi hinanden næsten alle sammen og mødes til aktiviteter på kroen, siger Flemming Seiersen. Omkring 100 frivillige hjælper til på kroen med alt liger fra servering til rengøring og restaurering af kroen. Andre har startet Ørsted Amatørteater Forening, danseundervisning og “seniordamerne” står for begravelses-kaffe m.v. I køkkenet er der dog professionelle ansat. Maden skal bare være i top. Køkkenchefen er samtidig bestyrer af den daglige drift, og kroen står overfor at skulle ansætte endnu en kok for at klare efterspørgslen. Det strømmer nemlig ind med bestilling af selskaber og fester. Der er mindst 3 om ugen. Også kroens fire, fine værelser er der stor efterspørgsel på.

Ørsted KroØrsted Kro A/S står som ejer og ansvarlig for bygningen, mens foreningen Ørsted Kro’s Venner er ansvarlig for den daglige drift og alle de arrangmenter, der allerede har været og er planlagt. Siden oktober sidste år har der været mindst 8000 mennesker inden for dørene til alt fra den månedlige fællesspisning, kvinde-aftener, foredrag, fællessang, amatør-teater, vælgermøder, frokost-jazz, banko-spil, gourmet-aften med lokale produkter, julemesse, frigivelsen af julebryggen og til børnediskotek.

- Men vi skal videre for at sikre Ørsteds overlevelse. Kendt af mange fra TV2’s serie, “Landsbyen, der ikke ville dø”. Og det gør vi heller ikke siger kroens presseansvarlige.

Du kan se mere på: www.oerstedkro.dk Har du spørgsmål eller ønsker uddybning, ring på telf. 40 16 91 22 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.